POLITICĂ · 107 · 23.03.2023

USR CLUJ | Un start ratat pentru noul sistem de salubritate în județul Cluj!

By Alex Feher
USR CLUJ | Un start ratat pentru noul sistem de salubritate în județul Cluj!

De la preluarea serviciului de catre Supercom am discutat cu peste 1000 de clujeni pentru a verifica dacă sunt mulțumiți de servicii. 63,8% din cetățeni ne-au spus că salubritatea a devenit un serviciu excesiv de scump, iar calitatea serviciilor este departe de nivelul promis, inclusiv echiparea cu recipiente de colectare întârziind nejustificat pentru mai bine de 64% dintre aceștia. De asemenea, 63% din clujeni consideră că a devenit o regulă colectarea haotică a fracțiilor, fără să se țină cont de bunele practici de colectare.

Consultarea clujenilor ne confirmă ce vedem în comunitățile în care locuim – că debutul Supercom în zona metropolitană Cluj-Napoca și Huedin a fost prost gestionat și neplăcut pentru cetățeni.

Cea mai gravă problemă a sistemului actual este, însă, încălcarea flagrantă a promisiunii unei facturi cinstite, pe măsura cantității de deșeuri produse de fiecare gospodărie. Cazurile de răspunsuri în care fiecare fracție este cântărită individual sunt extrem de rare.

Vrem să tragem un semnal de alarmă către autoritățile locale să înceteze practica pasării responsabilității și să își ia în serios responsabilitatea asigurării serviciului public de salubrizare la nivelul unității administrativ teritorială pe care o guvernează, conform sistemului gândit de ele la nivelul Asociației de dezvoltare Eco-Metropolitană, în care fiecare primar este membru cu drept de vot.

Pentru a asigura un serviciu de calitate și conform, este imperativ ca fiecare actor implicat să își cunoască și să își exercite drepturile și obligațiile iar identificarea și adresarea/ soluționarea oricărei disfuncționalități să fie realizată cât mai aproape de locul apariției, la nivel local.

Analiza completă o regăsiți aici: https://cluj.usr.ro/analiza-sistem-salubritate