POLITICĂ · 86 · 13.04.2023

USR CLUJ | Petre Daea este cel mai slab ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani

By REDACȚIE
USR CLUJ | Petre Daea este cel mai slab ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani

Petre Daea este cel mai slab ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani. O știu toți cei din domeniu. Trebuie să spunem STOP sacrificării agriculturii României. Acest lucru se poate face doar plin plecarea lui Petre Daea din funcție și numirea unui profesionist în locul său. USR și Forța Dreptei au depus azi o moțiune simplă împotriva lui Daea: „De la grânarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească”.

Singura „realizare” în cele două mandate deținute de Daea, sub patru premieri este că și-a angajat neamurile în instituțiile statului. Și i se pare firesc acest lucru. Orice părinte trebuie să-și ajute copilul, nu? Așa spunea într-un interviu.
Iată doar câteva exemple de ratări majore ale ministrului Petre Daea:
- A ratat Planul Național Strategic. În vreme ce domnul Daea și colegii domniei sale de la PSD se plâng că USR n-a băgat irigațiile în PNRR, uită să spună și cealaltă parte a poveștii. Banii europeni pentru irigații trebuiau să vină prin Planul Național Strategic – 16 miliarde de euro. Petre Daea nu doar că a trimis târziu la Comisie acest proiect, dar l-a făcut și prost. Nu mai puțin de 320 observații a avut Comisia.
- A mers la Bruxelles cu date incomplete și a obținut subvenții pentru fermieri, ca sprijin pentru pierderile provocate de importurile de cereale ucrainene, mult mai puține și decât bulgarii, care au suprafață agricolă de ori mai mică decât a noastră. Pentru că n-a negociat nimic.
- A lăsat programul Tomata bun doar pe hârtie. Am ajuns să mâncăm majoritar roșii din Turcia. Și nu e o excepție. 70% din ceea ce mâncăm este din import.
- A lăsat mii de legumicultori fără subvenții.
- NU a făcut nimic să pună frână la scumpirile la alimente.
- Dă discreționar subvențiile pentru crescătorii de oi.
- Lasă APIA în secolul trecut, cu softuri care nu funcționează.
- Pur și simplu NU înțelege cum funcționează agricultura și ne scumpește mâncarea tuturor și bagă sute de afaceri în faliment.

Oana Murariu, președinte și deputat USR Cluj