ADMINISTRAȚIE · 86 · 06.03.2023

CLUJUL CIVIC | Implicarea civică generează reacție civică! Și va fi nevoie de implicare civică pentru a stopa prevederile noului PUG Florești de a dubla populația Floreștiului...

By Alex Feher
CLUJUL CIVIC | Implicarea civică generează reacție civică! Și va fi nevoie de implicare civică pentru a stopa prevederile noului PUG Florești de a dubla populația Floreștiului...

Și va fi nevoie de implicare civică pentru a stopa prevederile noului PUG Florești de a dubla populația Floreștiului, în condițiile în care mobilitatea dintre cele două localități e din din ce în ce mai sufocată.

E nevoie de reacția clujenilor din Florești și Cluj-Napoca pentru a stopa haosul imobiliar care duce construcțiile până în buza pădurii Hoia, de a construi până în râul Someșul nostru.

Un cetățean din Florești a reacționat la poziția de ieri a Consiliului Apei, umbrelă informală de specialiști și activiști, și a trimis o sesizare în care arată îngrădirea posibil ilegală a unei proprietăți la Someș, unde ar trebui să fie spații verzi, alei și piste, nu alte construcții imobiliare. De ce posibil ilegală?

Pentru că Legea Apelor prevede o zonă de protecție de 15 metri, care nu poate fi îngrădită. E posibil și ca gardul să nu aibă autorizație de construire, nu doar că nu respectă cei 15 metri, după cum e posibil ca statul, în slabiciunea sa, să restituie proprietăți chiar și în zona de protecție a râului, care nu poate fi privatizată. Un alt rezident se interesa, în urma dialogului dintre noi, să facă randări cu modul în care ar arăta blocurile la Someșul nostru, ori sub pădure, distrugând priveliștea spre Valea Someșului Mic.

Amintesc memoriul de ieri: Consiliul Apei, prin Șerban Țigănaș, Adriana Măgerușan, Marius Moga, Radu Mititean și cu mine, luăm poziție cu privire la PUG Florești, în sensul cererii unui front mai larg la apă și a realizării la Someș și afluenți a unei infrastructuri verzi albastre.

Luarea de poziție a fost trimisă spre înregistrare către Primăria Florești, către Consiliul Județean, Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului, dar și către Primăriile Cluj-Napoca și Gilău. Apoi, am trimis-o și în media.

De ce tragem acest semnal de alarmă legat de noul PUG Florești la care e important să se ralieze cât mai mulți clujeni ca să pună presiune pe autorități?

În ciuda retoricii oficiale, ale declarațiilor PR-istice ale primarului Bogdan Privariu, PUG Florești pare un document care are singurul scop de a crea cadrul legislativ necesar pentru perpetuarea dezvoltării imobiliare orientate strict pe profit. E și motivul pentru care în ciuda problemelor majore de mobilitate și infrastructură, noul PUG își propune să dubleze numărul de locuitori la peste 100.000.

Clădiri împinse până în buza apei diminuează calitatea vieții și zeci de mii de oameni mutați sub pădurea Hoia distrug peisajul asupra văii.

În ciuda declarațiilor mieroase legate de creșterea spațiului public, culoare verzi albastre, calitate a vieții, de fapt se urmăresc alte tunuri imobiliare. E un efort generos de a propune acest culoar verde albastru, ca axă de mobilitate, biodiversitate și dezvoltare sustenabilă, vrem să fie exploatată politic și economic pentru a sluji unor interese imobiliare, fie în Florești, fie în zona industrială a Clujului.

Miza noastră pentru culoarul verde albastru e și pe lățime, nu doar pe lungime.

Credința mea e că trebuie să arătăm problemele cât mai onest pentru a încerca apoi să le rezolvăm, nu să înlocuim dialogul cu PR-ul. De aceea, e bine când reacțiile și propunerile noastre, sunt preluate mai departe de alți cetățeni, când suntem ma mulți, vb aia, puterea noastră crește.

#pugflorești #spațiupublic #someșverdealbastru #cuapelecurate #sossomeșulnostru

sursa | Facebook |Clujul Civic -autor Adrian Dohotaru