ACTUALITATEA · 152 · 13.03.2023

CLUJ-NAPOCA | Emanuel Petran - ,,Om cu teatru în cap”!

By REDACȚIE
CLUJ-NAPOCA | Emanuel Petran - ,,Om cu teatru în cap”!

Om cu teatru în cap.

M-am mutat de la Curtea de Apel Cluj peste drum, la Teatrul Național Cluj, instituția la care lucrez ca actor.
În lumina a ceea ce mi s-a întâmplat ca manager, urmărind ce s-a întâmplat cu clădirile din centrul Clujului, clădiri care au fost retrocedate maghiarilor cu ajutorul justiției, deși statul român despăgubise proprietarii, voi face o prorocire, care sper din tot sufletul să nu se materializeze, dar în logica evenimentelor actuale, se va întâmpla.
Florin Estefan, este managerul Operei Române Cluj. El este unul din cei care a participat la frauda evaluării mele ca manager, lucru recunoscut de o instanță prin hotărâre definitivă. Nu eu sunt important aici, ci faptul că domnul Florin Estefan a participat la un furt recunoscut de către o instanță. Acest furt s-a petrecut sub conducerea lui Vakar Istvan, vicepreședinte UDMR și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, șeful comisiei de evaluare a mea și sub înaltul patronaj al domnului Alin Tișe Paunel, președintele Consiliului Judetean Cluj, cel care și-a pus semnătura de trei ori pe acel furt, iar apoi, avocat fiind, a spus senin că nu mai are ce face, nu poate opri furtul fiindcă acesta a produs efecte juridice. Instanțele din Cluj au spus "Da, stăpâne, așa este!", de a trebuit să fac Greva foamei și să strămut procesul de la servitorii domnului Tișe din Cluj, la Oradea pentru a câștiga.
Domnul Florin Estefan, este genul de om care se impacă bine cu toți șefii din partidele politice, ceea ce înseamnă că aceștia sunt împreună, iar domnul Estefan este o interfață a lor și a intereselor lor. Domnul Estefan, a primit un teren în care să-și facă o clădire a Operei nouă. Este la dracul în praznic, nu o să meargă nimeni acolo, dar a primit-o. O să discutăm despre terenul primit altădată. Clădirea Teatrului Național Cluj este construită în perioada imperiului austro-ungar de arhitecții Helmer și Fellner. Este de notorietate printre artiștii români faptul că cei maghiari vor de mult timp să se mute în sediul actual al Teatrului, ba chiar s-au făcut presiuni in acest sens. Odată cu posibilitatea construcției unei noi clădiri a Operei, cladire în care primăria a promis ca va baga 60 milioane lei, deci primăria și domnul Boc știe de acest lucru si de acest aranjament, se deschide posibilitatea ca cei de la UDMR să-și realizeze visul de a avea toate clădirile din centru, iar Boc , Tișe și cei din spatele lor să poată construi pe bani mulți o clădire nouă pe un teren nou care a costat și ăla.
În acest scop, pentru a nu avea oponență din partea artiștilor, a fost gandit si un plan pentru liniștea desfăsurării lucrărilor. La sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, clădirea Teatrului și a Operei va intra în reparații. În Contractul Colectiv de muncă al Teatrului Național Cluj, după plecarea mea ca manager la Teatrul Puck, a apărut capitolul " ce se întâmplă în caz de reorganizare a instituției", lucru care nu era și pe care un manager nu îl bagă decât dacă dorește să facă acest lucru. Mai mult, sindicatul pe care l-am condus, deși avea reprezentativitate nu a participat la negocieri, acestea fiind purtate de oameni din afara instituției care nu cunosc și nu-i interesează problemele acesteia.
După părerea mea, odată cu renovarea instituției, se vor desființa pentru 24 de ore cele două instituții, aducându-se motivul că neavând sediu trebuie redus personalul și trecută toată lumea pe contract nedeterminat. Astfel, artiștii de frică să nu le fie prelungit contractul pe perioadă determinată vor tăcea mâlc, Opera se va muta la dracu-n praznic, Teatrul la Teatrul Maghiar , iar cele două instituții maghiare la actualul sediu al Teatrului Național. Totul cu acordul primăriei și Consiliului Județean. Vedeți domnule Boc de ce nu vă credem că nu dumneavoastră ați semnat demolarea statuilor și că nu știați aceasta? Pentru că vindeți pentru bani totul, isorie, tradiție, cultură , toate acestea fiind ale statului român, nu ale dumneavoastră personal. Pentru că străzile care în mod normal se fac într-o lună le faceți în doi ani, pentru a exaspera oamenii care sătui trebuie să vândă. Cui? Știți dumneavoastră. Pentru că sub comanda dumneavoastră tot centrul a fost retrocedat ilegal maghiarilor. Dumneavoastră, un moț. Iată ce înseamnă să uiți că ești de la munte.
A, domnule Tișe și domnule Boc, la Teatrul Național este o sfătuitoare " de bine", doamna Narcisa Pintea, mare PNL-istă, cea care a devalizat Teatrul din Turda, dar care a fost făcută scăpată de către instanțele din Cluj, pe care acum le reactivează în diferite dosare, cum ar fi cele ale mele. După ce a întrat în adormire o folosiți din nou pentru a vă atinge scopurile. Schimbați-o, încă e prea bătător la ochi săo folosiți din nou la matrapazlâcuri.
Așadar, domnilor, dacă se va întâmpla așa cum spun eu, este clar că este o acțiune de tip mafiot, prin care se încearcă schimbări în interesul dumneavoastră personal și politic, care se apropie de cuvântul trădare de țară pentru o putere străină. Nu am nimic cu ungurii, jur, dar nu pregătiți ceva pentru care alegătorii nu v-au mandatat.
Nu-mi curgeți apa la moară, vă rog! Cultura și artiștii români trebuie să fie în centrul țării lor, fiindcă de acolo se trag și merită acest lucru. Din câte știu nu v-au votat maghiarii.
Vă rog, să mă lăsați pe mine să par nebun, decât să faceți așa ceva doar pentru bani și pentru putere. Domnule Vakar, domnule Tișe, domnule Boc, v-am mai rugat odată să nu faceți lucrurile pe care le-ați făcut, nu m-ați ascultat și uite ce iese acum. Chiar nu pricepeți?

Sursa | Pagina Facebook | Emanuel Petran