ACTUALITATEA · 73 · 04.05.2023

BOICOTĂM CONFERINȚA „ACTIVISM” DE LA UBB

By REDACȚIE
BOICOTĂM CONFERINȚA „ACTIVISM” DE LA UBB

Conferința „Activism” este organizată de Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației, Centrul pentru Studiul Democrației și Departamentul de Științe Politice din cadrul Universității Babeș-Bolyai și va avea loc pe 4 și 5 mai 2023.

În luna martie a circulat un apel la contribuții pentru prezentări și paneluri. Persoanele semnatare aici ne-am organizat și am aplicat cu două paneluri tematice: „Resurgența extremei drepte românești și contracararea antifascistă” și „Descentralizarea occidentalizării: activism în lumile multispecii, decoloniale și queer-feministe ale semiperiferiei”. Acestea au fost acceptate în programul conferinței.

În scurt timp însă, am aflat, spre surprinderea noastră, că grupul de organizare l-a invitat pe primarul Emil Boc să deschidă conferința „Activism”.

Noi, ca persoane implicate atât în activism cât și în cercetare, considerăm prezența lui Emil Boc la această conferință cu totul inacceptabilă! Am formulat un răspuns pe care l-am trimis grupului de organizare în care am comunicat că ne vom retrage din conferință dacă invitația lui Emil Boc nu va fi anulată.
Răspunsul organizatorilor a fost însă unul negativ: nu au anulat invitația și au preferat ca două paneluri cu un total de șase contribuții să fie anulate.

Aveți mai jos reacția trimisă de noi (tradusă în română) către grupul de organizare în care ne explicăm motivele boicotului. Pe scurt, o astfel de conferință nu poate fi compatibilă cu un discurs de deschidere din partea domnului primar Emil Boc, acesta având o implicare majoră în nedreptățile locative din Cluj și în segregarea comunității Pata Rât, și susținând legături cu diferite figuri neo-legionare, antisemite și fasciste. În plus, refuzul de a rectifica invitația ridică întrebări legate de autonomia mediului academic și de o reprezentare corectă a pozițiilor activiste locale. Pentru cine este conferința aceasta, până la urmă?

Alăturați-vă apelului nostru și comunicați către UBB că e inacceptabil ca Emil Boc să susțină discursul de deschidere a unei conferințe despre „Activism”!

Veda Popovici (Universitatea Politehnică din Torino, DIST, Proiectul ERC „Inhabiting Radical Housing”)
Adina Marincea (Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel)
Nóra Ugron (Universitatea Turku, Școala de Studii Istorice, Culturale și de Arte, Departamentul Studii de Gen)
Manuel Mireanu (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj)
Maria Martelli (Cercetătoare Independentă)
Anton Lösche (Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice)

#boc #academia #locuire